Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2018
Inhoud
7

Specials

Terug naar inhoud

Jongeren & politiek

Om jongeren meer te verbinden met de politiek en vice versa zijn voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen lokale politici en jongeren gaan poolen. Op geheel eigentijdse wijze interviewden de jongeren politici in de locatie Hart van Meerdervoort over werk- en uitgaansgelegenheid. Maar ook criminaliteit en schuldenproblematiek onder jongeren. De onderwerpen komen vanuit jongeren zelf met als doel om politici inzicht te geven in wat jongeren belangrijk vinden. Het interview is gefilmd door Maurice de Man, zelf woonachtig in Kort Ambacht Zuid. Hij vindt het fijn betrokken te worden en moedigt initiatieven als deze aan om jongeren te motiveren zich bezig te houden met lokale politiek. Het publiceren van het interview zal tevens gedaan worden door jongeren!

Beursvloer 2018

Op donderdag 29 november was het dan zover. De eerste Beursvloer, georganiseerd door maatschappelijke organisatie Diverz en tot stand gekomen met ondersteuning van het ondernemersfonds was een feit. Na de inleiding door spreekstalmeester Wouter Gorter was de eer aan de burgemeester D. Schrijver om de Beursvloer officieel te openen in Xiejezo. Kort daarna werden door de hoekmannen en vrouwen de eerste matches al gemaakt.

Ik zorg niet alleen voor het gebouw, maar begeleid ook vrijwilligers, plan de welzijnsactiviteiten, signaleer problemen en heb contact met wijkbewoners."
- Edwin Brökling, accommodatiebeheerder
Het doel van een beursvloer is om anderhalf uur zoveel mogelijk matches te maken met gesloten beurs. Vooraf was het vraag en aanbod al te vinden op het platform Zwijndrecht voor Elkaar. Tijdens de Beursvloer werden matches gemaakt door vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Dankzij de inzet van alle aanwezige bedrijven, stichtingen en verenigingen zijn er op de eerste maatschappelijke Beursvloer een geweldig aantal matches gemaakt, 53 matches in totaal!

Gedreven medewerkers maken het verschil

Als Odette van Leersum en Joke de Haan, respectievelijk manager Welzijn en transitiemanager bij Diverz, met elkaar in gesprek zijn, spat de energie ervan af. Beweging, gewoon dóen, dynamiek; het zijn de termen die bij hen passen. En daarin zijn ze een voorbeeld voor anderen. Zo brengen ze hun manier van samenwerken ook over naar de teams van welzijn en wijkteam.  
Deze manier van (samen)werken werd versterkt toen Joke in 2016 begon bij het wijkteam. Odette werkte toen al bij Diverz, en haar enorme kennis van het welzijnswerk sloot goed aan bij Jokes jarenlange ervaring in de hulpverlening.  Hun aanpak en de gezamenlijkheid daarin staat voor ‘kwaliteit op maat’. De teams van welzijn en het wijkteam gaan steeds beter samenwerken.

Samenwerken: 1 + 1 = 3

Inmiddels zitten beide teams ook fysiek dicht bij elkaar, onder andere in wijkcentrum Xiejezo. Dat is niet altijd zo geweest, vertelt Joke met een anekdote: ‘We zaten aanvankelijk op de eerste verdieping in De Toorts, een oud schoolgebouw even verderop. Daar stond ik met een wijkbewoner onderaan de trap. Zij zat in een scootmobiel, en had een afspraak met het wijkteam. Op de eerste verdieping… Dat ging dus niet.’ De verhuizing die korte tijd later volgde had met dit soort praktische zaken te maken, maar ook met een bredere wens om letterlijk dichterbij de bewoners te zijn. Het heeft direct een positieve invloed op de mogelijkheden voor wijkteam en welzijn om samen te werken. Dat signaleert ook Odette: ‘Zo nemen we een drempel weg, letterlijk. Het kan voor bewoners best spannend zijn om hulp te vragen. Hier gaan ze een kop koffie drinken, ze hebben een gesprek met de welzijnsmedewerker en die kan er als dat nodig is meteen iemand van het wijkteam bij halen, in overleg met de bewoner. Die aanpak werkt!’

De aanpak sluit naadloos aan bij de participatiesamenleving. Odette: ‘Vroeger werkten we náást elkaar. Nu werken we integraal’. Joke: ‘Odette is van de buurt- en netwerkopbouw, ik meer van de hulpverlening. En beiden zijn we van vernieuwing. Wij koppelen het aan elkaar. Die kennis samen, dat zorgt ervoor dat één en één drie is. Daardoor ontstaat er samenhang en worden talenten van collega’s benut om het welzijn en welbevinden van de inwoner te bevorderen.’ Odette vult aan: ‘Wij zijn een welzijnsorganisatie met gedreven medewerkers die écht het verschil kunnen maken. Er is voldoende ruimte om in te spelen op de vragen en behoeftes van inwoners. Zo hangt niet alles als los zand aan elkaar, maar vormen wij een stevige en brede basis voor de inwoners van Zwijndrecht.’
 

Hartjes