Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2021
Inhoud
8

Specials

Terug naar inhoud

Opening ophaalpunt 'de groenten van Cors' 

Met het tweede ophaalpunt in onze wijklocatie Hart van Meerdervoort werd het voor buurtbewoners nóg makkelijker: betaalbaar, gezond en duurzaam eten. De groenten van Cors zijn lokaal, seizoensgebonden en gekweekt op Zorgboerderij de Zuidpunt op het Eiland van Dordrecht. 

Boerenbord in onze wijkkeukens

Met de komst van De Groenten van Cors konden we ook in onze wijkkeukens van start met het bereiden van een vegetarische maaltijd voor buurtbewoners. We noemen deze maaltijd Het Boerenbord. Het is gemaakt met de onbespoten groenten van Zorgboerderij de Zuidpunt. 

Voor onze vrijwillige koks organiseerden we in de zomer een kookworkshop door een professionele kok Jelle Ferwerda. Door corona was het een lastig moment om te beginnen. Maar het smaakte naar meer en we zullen het in 2022 zeker vaker organiseren.

Door deze samenwerking maken wij het mogelijk, met financiering vanuit diverse fondsen, om op een makkelijke manier iedereen te laten kennismaken met deze heerlijke onbespoten groenten. Want gezond eten hangt nauw samen met welzijn. Ook ondersteunen wij op deze manier mensen met een beperking die met veel plezier werken op de zorgboerderij.

Het Boerenbord wordt iedere eerste maandag van de maand in onze wijklocatie Xiejezo geserveerd en iedere eerste dinsdag van de maand in Hart van Meerdervoort. 

Klik hier voor het Boerenbord placemat
Het Boerenbord: De verschillende koks vertellen graag met welke producten ze hebben gekookt en hoe ze het hebben klaargemaakt.

Van briefadres naar woning

In 2021 hadden 15 personen zonder vaste verblijfplaats een briefadres bij Diverz. Patrick was één van onze eerste briefadresgebruikers. Van augustus 2020 tot mei 2021 heeft hij bij ons zijn post ontvangen, at hij regelmatig mee in de wijkkeuken en boden wij hem vaak een luisterend oor. Door de korte lijntjes met het wijkteam en de gemeente hebben wij hem zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Hij verbleef met zijn slechte fysieke gesteldheid (had meerdere operaties ondergaan en in het verschiet) afwisselend in een tent, kelder, auto maar gelukkig mocht hij ook tijdelijk in de woning van een kennis wonen.

Maar toen hij corona kreeg, kon hij ook daar niet verblijven en was hij in slechte gezondheid weer gebonden aan zijn auto. Dus aan de bel getrokken en heeft de gemeente hem op de Covid-afdeling van het zorghotel kunnen plaatsen. Van Diverz kreeg hij een o.a. laptop te leen en hebben wij gezorgd dat hij wat tijdschriften kreeg tegen de verveling toen het weer wat beter met hem ging.

Door zijn schulden en de huidige woningnood is het een lang traject geworden maar uiteindelijk kreeg Patrick in mei 2021 een woning toegewezen.

Het kan ook jou zomaar overkomen
Lees hier het complete verhaal van Patrick!
“De regenbooggroep is leuk en gezellig maar vooral ook noodzakelijk" - deelnemer Regenbooggroep 50+

Net als andere jaren heeft Diverz in 2021 de regenboogvlag gehesen op 'Coming Out Day'. In het volgende filmpje, welke in samenwerking met de gemeente is gemaakt, laten we zien waarom het belangrijk is bewust aandacht te blijven vragen voor inclusiviteit.

 

Laaggeletterdheid Drechtssteden

Diverz is gevraagd mee te werken aan een video over de aanpak Laaggeletterdheid Drechtssteden.

De taallessen en andere (digitale) cursussen die binnen Diverz worden georganiseerd, trekken veel bewoners aan. Het aanbod wordt vanuit de wijkgebouwen gefaciliteerd en maakt dat mensen op een laagdrempelige manier de weg weten te vinden naar de wijcentra.

De lessen zijn laagdrempelig omdat bewoners vaak voor andere activiteiten (naailes, wijkkeuken en bewegen etc.) in de wijkcentra van Diverz komen. De omgeving is vertrouwd en informeel. Om die reden is de toestroom van deelnemers enorm groot.

Onze taallessen en taalmaatjes zijn er voor iedereen, mét en zonder migranten achtergrond. 

Swiggles