Duurzaamheid & Energiebesparing
De energietransitie gaat over meer dan technologische oplossingen
Duurzaamheid is vaak een financieel en technisch vraagstuk. Terwijl het net zo goed een sociaal vraagstuk is dat gaat over het aanspreken van de eigen mogelijkheden mét en voor inwoners van Zwijndrecht. Iedereen laat een footprint achter op de aarde. Om hierover het gesprek aan te gaan, hebben we tijdens de 5-jarige jubileumviering van Diverz genodigden gevraagd letterlijk een afdruk achter te laten in een aardewerk:
Enthousiaste inwoners zorgen voor groen in de wijk
“Ik zeg thuis altijd ‘groen dat moet je doen’, dus er was niet veel nodig om gemotiveerd te raken voor de ideeën van Diverz en de gemeente. Het is hier in de zomer bij Hart van Meerdervoort altijd zo ontzettend warm,” legt Nicolette uit, “en met het veranderende klimaat komt het ook steeds vaker met bakken uit de hemel. Deze groenstrook is daarom ideaal, het regenwater kan mooi de grond in en de bomen en planten zorgen straks voor heel wat verkoeling. Wat zou het gaaf zijn als insecten, zoals bijen bijvoorbeeld, zich hier snel thuis gaan voelen. Echt, ik hoop dat dit het begin is van nog veel meer”, glimlacht zij. “Nou, daar sluit ik mij graag bij aan”, zegt Zahra, “ik hoop dat door het gezamenlijk onderhouden van dit smaakvolle stukje groen de saamhorigheid in de buurt zal toenemen”.
Lees hier hoe Diverz, in samenwerking met gemeente Zwijndrecht en PAK AAN!, met bewoners de vergroening rondom de wijklocatie Hart van Meerdervoort heeft opgepakt. Door bewoners in hun kracht te zetten en samen de handen uit de mouwen te steken.
Duurzaamheidsmarkt Zwijndrecht met de energiecoaches van Diverz
In oktober nam Diverz deel aan de Duurzaamheidsmarkt Zwijndrecht in winkelcentrum Walburg. De hele dag door druppelden bezoekers binnen. Vanuit Diverz waren er 2 vrijwillige energiecoaches aanwezig én onze professionals Jurgen en Ayla. Om alle vragen van inwoners over energiebesparen te beantwoorden en afspraken te maken voor advies bij de mensen thuis.
Een van de energiecoaches kreeg dikke complimenten van een mevrouw: "U bent toen bij mij thuis geweest en door het isolatiemateriaal zit ik er lekker warmpjes bij. Echt heel goed gedaan!" "Kijk, daar krijg je energie van," aldus één van de vrijwillige energiecoaches.
Repair Café 10 jaar in Hart van Meerdervoort
Weggooien? Mooi niet! Dit is de slogan van het Repair Café. In het kader van duurzaamheid is de gedachte hierachter dat een groot deel van verspilling voorkomen kan worden door apparaten en onderdelen een tweede leven te geven. Ineke de Kok, oprichter van Repair Café Zwijndrecht vertelt:
“10 jaar geleden hebben wij met behulp van de Vaste Burchtkerk het Repair Cafe opgericht. Het concept bestond al maar nog niet in Zwijndrecht, dit bracht mij op het idee om dit op te gaan starten. Omdat ik het professioneel wilde aanpakken, heb ik Diverz benaderd. Zo is de samenwerking tot stand gekomen, en hebben wij op 6 april 2013 het Repair Café geopend. Inmiddels telt het Repair Café 30 vrijwilligers en betekent het werk vaak meer dan een gewone reparatie, het is de saamhorigheid en de gezelligheid die de sfeer maakt."
Energiebesparen, hoe doe je dat precies?
Tijdens de workshops over energie besparen vertelt opbouwwerker energietransitie André Lodder met passie over wat hij samen met alle energiecoaches bereikt. Door inwoners te informeren over wat zij zelf kunnen doen om energie te besparen, maar ook door bij hen thuis te komen. De energiecoaches van Diverz denken en kijken mee, maar voeren ook energiebesparende maatregelen uit.
In voorbereiding op Samen energie besparen bundelden de gemeente Zwijndrecht, de woningcorporaties en Diverz hun krachten om energie armoede terug te dringen. Lees hier verder.
Meer dan alleen energie advies
Omdat de energiecoaches en de FIXbrigade bij mensen thuiskomen, komen er vaak ook andere zaken naar boven die spelen bij bewoners. Zo woonde er een mevrouw al vele jaren alleen in Zwijndrecht en had beperkte sociale contacten: “Ik heb geen kinderen en ben voor vervoer altijd afhankelijk van anderen. Soms zou ik er wel even uit willen,” aldus mevrouw tegen de energiecoach.
Het gemis van sociaal contact werd zichtbaar moeilijker voor de hoogbejaarde mevrouw. Hierop wees de energiecoach haar op de mogelijkheden van ANWB AutoMaatje en gaf haar gegevens door aan het dienstenteam van Diverz. Het dienstenteam van Diverz nam vervolgens contact op met mevrouw en kon haar koppelen aan een vrijwilliger van ANWB AutoMaatje. Sindsdien heeft mevrouw regelmatig afspraken buiten de deur en is haar sociale netwerk aanzienlijk vergroot. De vrijwilligers brengen haar niet alleen naar afspraken, maar bieden ook gezelschap: “Zo fijn om af en toe een kopje koffie samen te drinken buiten de deur, soms gaat de vrijwilliger zelfs met mij mee winkelen.”