Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2022
Inhoud
2

Jongeren

Terug naar inhoud

 

Een gezond ontbijt, dat verdient toch ieder kind?

De Ontbijtmonitor 2021 laat zien dat vier procent van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar niet dagelijks ontbijt. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat om veel kinderen. Juist omdat zij volop in de groei zijn, is ontbijten extra belangrijk. Hun lichaam heeft een ontbijt nodig om te leren en te spelen. Ontbijt is de brandstof voor een energieke schooldag vol plezier! (bron: Nationaal Schoolontbijt)

In het najaar van 2022 is met behulp van het Armoedefonds in alle vroegte gestart met een wel heel voedzaam initiatief. Diverz & OBS De Dolfijn werken sindsdien samen aan een gezonde start van de dag door middel van een kinderontbijt in Hart van Meerdervoort. 

“Als ik de kinderen nieuwsgierig binnen zie komen doet mij dat goed”, glundert Daphne Reijmers, intern begeleider en locatieleider bij De Dolfijn. Terwijl de kinderen zich tegoed doen aan een heerlijk gezond ontbijt met stukjes fruit, komkommer, kaas, melk en bruinbrood vertelt Daphne hoe blij de school is met dit initiatief. “Je moest eens weten hoe belangrijk het voor een kind is om ’s ochtends te ontbijten”, legt zij uit, “je merkt direct aan een kind of het niet of onvoldoende heeft ontbeten, het haakt dan gauw af en is snel vermoeid. Een goed ontbijt verhoogt de concentratie en de activiteit”.

In Hart van Meerdervoort is het schoolontbijt 2 x per week geheel verzorgd in samenwerking met vrijwilligers en wordt in 2023 voortgezet wegens groot succes. 

Lees hier het hele artikel over het kinderontbijt
Een zomerkamp om nooit te vergeten

Het Diverz zomerkamp

Woensdag 13 juli 2022 stonden 10 jongens en 10 meisjes te trappelen om mee te gaan met het Diverz zomerkamp. Samen met professionals en kamp vrijwilligers zijn de kinderen naar De Veluwe vertrokken. “De meeste kinderen kennen we al van onze activiteiten, maar het was ook erg leuk 4 nieuwe kinderen te mogen verwelkomen.” Sociaal Cultureel Werker Claudia vertelt hoe ze afreisden naar de groepsaccommodatie aan de rand van De Veluwe. Een omgeving waar de kids heerlijk de ruimte hadden middenin de natuur. Ze verbleven in groepjes in blokhutjes met daarnaast een groot kamphuis om samen te koken en te eten.

Jongeren maken het verschil in Zwijndrecht

Het Vrijwillig Traineeship, waarbij we jongeren in aanraking laten komen met vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties, is gecontinueerd en heeft een mooie inzet opgeleverd van ca. 30 jongeren. Met dit project van maatschappelijke diensttijd (MDT) leveren jongeren op hun eigen unieke manier een bijdrage aan de maatschappij. Tijdens hun Traineeship kregen zij, naast hun vrijwillige inzet, diverse trainingen en activiteiten aangeboden zoals een EHBO-training, een bijeenkomst over Omdenken, maar ook een aantal gezellige ontmoetingen met de andere trainees. Hierbij staat het ontwikkelen van kennis, het ontdekken van talenten en het vergroten van het sociale netwerk centraal.  

Tijdens één van de afleveringen van de Podcastserie ‘Vertel het de burgemeester’ zijn 3 jongeren in gesprek gegaan met (oud) Burgemeester Hein van der Loo. Zij vertelden over wat zij deden tijdens hun Vrijwillig Traineeship, wat hen dreef om deel te nemen aan het Vrijwillig Traineeship en hoe zij denken dat dit project kan bijdragen aan hun toekomst.

Beluister hier de podcast: Jongeren over hun vrijwilligerswerk in Zwijndrecht

De Week van de Jonge Mantelzorger

Zoals elk jaar vragen we, in samenwerking met MEEVivenz, tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger extra aandacht voor jongeren die binnen hun familie zorg verlenen, extra zorgen hebben of zelf zorg en aandacht missen, doordat iemand ziek of kwetsbaar is. Voor de jonge mantelzorgers zijn hun zorgen vaak zo vanzelfsprekend dat ze zelf niet eens beseffen dat ze mantelzorger zijn. De impact op het leven van een jongere is vaak erg groot. Gedurende het jaar zijn er gastlessen op VO-scholen verzorgd om ook jonge mantelzorgers via deze weg te kunnen bereiken. Hen te ondersteunen, met elkaar ervaringen delen, maar ook kind kunnen zijn en ontspannen is erg belangrijk.

Tijdens deze speciale week, die van 1 tot 7 juni 2022 duurde, is er vanuit het jongerenwerk een energieke les Krav Maga (verdedigingssport) in de wijklocatie Kubiek georganiseerd. De kinderen hebben nieuwe technieken geleerd maar zich vooral vermaakt en ontspannen. Daar doen we het voor!

De Speelotheek is leerzaam én duurzaam

Dit jaar is de eerste Speelotheek bij Diverz geopend. Om zo alle kinderen uit de wijk leerzaam speelgoed aan te kunnen bieden en op een duurzame manier speelgoed te laten rouleren tussen gezinnen. Ouders van kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen dit speelgoed kosteloos lenen bij wijklocatie Xiejezo. Nog vóór de officiele opening in november werd het eerste speelgoed al uitgeleend. 

Een kunstzinnig potje knikkeren

Afgelopen zomer werd er in het Jeugdhonk in Heerjansdam een wel heel feestelijk potje geknikkerd. Een typisch Oud Hollands spel dat helaas steeds meer uit het straatbeeld verdwijnt. Maar niet wat de organisatoren van deze dag betreft. Valerie de Jong uit Heerjansdam maakt namelijk van knikkertegels ware kunstwerkjes. Diverz mocht zo'n beschilderde knikkertegel in ontvangst nemen en voormalig burgemeester Hein van der Loo én Sara van der Duijn Schouten, die het NK Knikkeren won, openden de middag uiteraard met een potje knikkeren. Daarna werd er samen met kinderen en ouders uit Heerjansdam feestelijk geknikkerd. 

Lees hier verder: Burgemeester en knikkerkampioen rollen knikkers in kunstig knikkerpotje Heerjansdam

Omgaan met geld wordt leuk met de schuldenescape

Er is actief ingezet op preventie en voorlichting over schulden, geld en inkomen op de VO-scholen. Bijna wekelijks waren we aanwezig op het Walburg College, DevelsteinCollege, de Sprong en Loket. 

In het voorjaar hebben we een start gemaakt met de Schuldenescape. Een spel voor kinderen en jongeren dat gebruikt wordt als middel om het gesprek aan te gaan over geld. Samen met kinderen, wethouder Tycho Jansen en directeur-bestuurder Yvonne Zuidgeest werd de uitdaging aangegaan. Met een tikkende klok op de achtergrond was het een spannende klus voor de kids om op tijd te "ontsnappen". Maar het is gelukt met nog 2 minuten over!

"Wij zijn nu echte vrienden!"

Fun in Fun Forest Rotterdam

Op 19 november stond er een touringcar vol jongeren klaar om op pad gegaan naar het klimbos in Rotterdam. De reden van dit uitje was juist de jongeren, voor wie dit soort uitjes niet mogelijk zijn, een fijne tijd te bezorgen. Met gespannen gezichtjes werden zij afgeleverd door hun ouders, maar in de bus sloeg dat al snel om naar enthousiasme. Ze konden niet wachten tot ze hun uitrusting om hadden en daadwerkelijk konden gaan klimmen. Waar de een direct het lastigste parcours wilde afleggen, was de ander wat voorzichtiger en bleef wat lager bij de grond. Wat we vooral terugzagen, waren heel veel blije gezichten! Op de terugweg in de bus bleek pas echt welke betekenis dit uitje heeft gehad. Nieuwe vriendschappen werden gesloten. Zo werd door de begeleiders een gesprek opgevangen tussen 2 jongens die met elkaar spraken over dat er weinig geld is thuis voor boodschappen. Een paar weken later werden dezelfde jongens samen bij de kidsclub in Xiejezo ontvangen: "Wij zijn nu echte vrienden!"

Dit uitje is mede mogelijk gemaakt door sociaal ondernemer FUN Forest Rotterdam.

Hartjes