Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2019
Inhoud
5

Vrijwilligers & Zwijndrechtvoorelkaar

Terug naar inhoud

Veel vrijwilligers komen bij Diverz om betekenisvol te kunnen zijn voor een ander, voor een opstapje naar betaald werk of de mogelijkheid om samen met andere bewoners bezig te zijn met hun passie. Zo is er in 2019 een kerstmarkt georganiseerd voor de vrijwilligers om ze op deze manier te bedanken voor hun harde en betekenisvolle werk.

Een aantal vrijwilligers heeft intensieve ondersteuning nodig om hun werkzaamheden uit te voeren. Ook voor deze groep zorgt Diverz. In 2019 hebben wij 43 participanten begeleid en waren er 356 vrijwilligers werkzaam bij ons!

Begin 2019 kreeg ik een mail van de begeleider van een autistische jongen. Hij krijgt begeleiding om weer deel te nemen aan de samenleving en mag dit invullen door vrijwilligerswerk te doen. Zijn interesse ligt bij het bezorgen van maaltijden voor de maaltijdendienst.

Al zijn vorige pogingen ergens te starten zijn op niets uitgelopen en hij was dus zeer nerveus om weer ergens opnieuw te moeten beginnen. Na het 1e gesprek is duidelijk geworden dat hij vaak verkeerd begrepen wordt en daardoor niet kan voldoen aan de verwachtingen. Door steeds met hem in gesprek te blijven en hem intensief te begeleiden is hij nu een vaste vrijwilliger geworden van de maaltijdendienst.

Hij doet dit met heel veel plezier en zijn zelfvertrouwen heeft hierdoor een boost gekregen.

Wij zijn erg blij met hem en hij is heel blij met de kans die hij heeft gekregen om vrijwilligerswerk te vinden wat echt bij hem past.

- Linda van 't Hoog, Coördinator Vrijwilligers

Zwijndrecht voor elkaar

Zwijndrechtvoorelkaar is het vrijwilligersplatform van Zwijndrecht. Op dit platform is alle vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet in Zwijndrecht te vinden. Mensen en organisaties die op zoek zijn naar een vrijwilliger kunnen hierop hun hulpvraag plaatsen. Ook is het mogelijk om hulp aan te bieden en/of te reageren op hulpvragen. 

Vraag, vind en help elkaar. Met Zwijndrechtvoorelkaar maken we impact! Voor Zwijndrecht, een ander én jezelf. Want helpen maakt je happy!

2019 was het jaar waarin vrijwilligersplatform Zwijndrechtvoorelkaar een boost heeft gekregen. Op verschillende manieren is Zwijndrechtvoorelkaar onder de aandacht gebracht. Onze PR-campagne met prachtige posters van Zwijndrechtse vrijwilligers kan niemand ontgaan zijn. Onze netwerkbijeenkomsten werden drukbezocht en dit zorgde voor verbinding, kennisoverdracht en het gevoel van dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor een prettig vrijwilligersklimaat. Zwijndrechtvoorelkaar was aanwezig bij verschillende evenementen en bijeenkomsten om zo iedereen te informeren dat je hier moet zijn als je op zoekt bent naar een vrijwilliger of naar vrijwilligerswerk. De uitreiking van de vrijwilligerspas door Burgemeester van der Loo was absoluut een hoogtepunt van 2019. Maar liefst 10 Zwijndrechtse vrijwilligers zijn in het zonnetje gezet.

Ook in de cijfers hebben we kunnen terugzien dat de aandacht voor Zwijndrechtvoorelkaar zijn vruchten heeft afgeworpen. Het aantal gebruikers is toegenomen en ook het aantal matches dat via het platform tot stand is gekomen blijft stijgen. Vele mensen zijn praktisch of sociaal gezien geholpen door een vrijwilliger. Aan de andere kant heeft het doen van vrijwilligerswerk ook veel mensen een goed gevoel gegeven want helpen maakt immers happy. Ook in 2020 gaan wij met volle kracht vooruit en wordt de vrijwilligersacademie gelanceerd.

Hartjes