Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2020
Inhoud
5

Vrijwilligers & Zwijndrechtvoorelkaar

Terug naar inhoud

Veel vrijwilligers komen bij Diverz om betekenisvol te kunnen zijn voor een ander, voor een opstapje naar betaald werk of de mogelijkheid om samen met andere bewoners bezig te zijn met hun passie. In 2020 hebben wij 38 participanten begeleid en waren er 339 vrijwilligers werkzaam bij ons!

Het plots sluiten van alle locaties en het stopzetten van onze activiteiten, waardoor we gevoelsmatig mensen in de kou moesten laten staan, heeft impact gemaakt. Bij buurtbewoners, medewerkers maar ook bij onze vrijwilligers. Het was niet altijd gemakkelijk om hier mee om te gaan.

Maar toch bruisten het vaak van de creativiteit, energie en enthousiasme bij vrijwilligers om niet bij de pakken neer te zitten en te kijken naar wat wél mogelijk was. Flexibiliteit was nodig; zo werden vrijwilligers van de wijkkeuken gevraagd om de overstap te maken naar afhaalmaaltijden. Ook werd er bij de breiclub mondkapjes genaaid en uitgedeeld aan organisaties die daar behoefte aan hadden.

Aan medewerkers en directie Diverz,

Geweldig bedankt voor de attentie en de hartelijke woorden. Ik word er gewoon verlegen van omdat er gesproken wordt over enorme inzet en veerkracht. Terwijl ik me daar dit jaar niet in herken. Van tijd tot tijd maak ik een kruiswoordpuzzel en gebruik ik de van jullie gekregen pen. Ook dan een tekst met “kanjer”. Allemaal kwalificaties die ik graag in de praktijk had gebracht, maar door de Corona voor mij niet mogelijk was. Maar jullie aandacht geeft toch een goed gevoel en geeft hoop voor de toekomst. Zodra de situatie rond de besmettingen wijzigt, dan hoop ik me weer beschikbaar te stellen voor eventuele taken.

 

Bij deze wil ik jullie ook nog bedanken voor de kaart vanwege mijn verjaardag. Wat dat betreft zijn jullie daarin heel attent. Zelf heb ik het afgelopen jaar weinig van me laten horen. Eigenlijk veroorzaakt door teleurstelling. In september had ik de hoop weer aan het werk te kunnen, maar voordat ik de kans had dat jullie te laten weten liepen de besmettingen weer in een sneltreinvaart op. Ook mijn vrouw heeft haar vrijwilligerswerk tijdelijk gestopt om de besmettingskans voor mij zo klein mogelijk te houden. Dit betekent een vrijwel constante isolatie. ’s Morgensvroeg doen we de boodschappen, proberen elke dag een “rondje Devel” te lopen, maken regelmatig een fietstochtje etc. Sporadisch tuinbezoek van de (klein)kinderen en verder contacten via allerlei soorten schermen. Dus allemaal niet al te spannend.

 

Nogmaals bedankt voor alles en hopelijk tot spoedig ziens. Tevens wens ik jullie prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.

 

Hartelijke groeten,

Vrijwilliger van Diverz

Zwijndrecht voor Elkaar

Zwijndrechtvoorelkaar is hét vrijwilligersplatform van Zwijndrecht. Op dit platform is alle vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet in Zwijndrecht te vinden. Mensen en organisaties die op zoek zijn naar een vrijwilliger kunnen hierop hun hulpvraag plaatsen. Ook is het mogelijk om hulp aan te bieden en/of te reageren op hulpvragen. 

In 2020 heeft Zwijndrecht voor Elkaar een heel prominente rol vervuld in het koppelen van  coronahulp & aanbod. Zwijndrecht voor Elkaar werd door de gemeente uitgeroepen als het platform waar particulieren en organisaties terecht konden als zij hulp wilden bieden of hulp nodig hadden. 

Terugkijkend op 2020 zien we 496 berekende matches, en dat is ten opzichte van 2019 een flinke stijging. Dit heeft mede te maken met de massale bereidheid om tijdens de eerste coronagolf in maart, april en mei iemand te willen helpen. Verschillende malen is er digitaal aandacht gegeven aan de mogelijkheden van Zwijndrecht voor Elkaar in de vorm van digitale nieuwsbrieven, communicaties boost en veel aandacht op sociale media. Om nog meer zichtbaar te zijn, heeft er een posteractie plaatsgevonden, er is geadverteerd in kranten, bij supermarkten en ook in huis aan huis folders.

 

Spotlight op sociaal contact

Blijf thuis was het advies aan iedereen aan het begin van de corona-crisis, maar hoe doe je dit met 5 kinderen en een tuin die niet kinderproof is? Vrijwilligers via Zwijndrechtvoorelkaar schoten te hulp!
Klik hier voor het mooie en inspirerende verhaal

MDT-project Vrijwillig Traineeship  

Vanuit Zwijndrecht voor Elkaar was 2020 het jaar van de start van het MDT-project Vrijwillig Traineeship. Dit prachtige project is een proeftuin van de Maatschappelijke Diensttijd en Diverz doet daarin mee, samen met 9 andere regio’s in het land. In het Vrijwillig Traineeschip gaan jongeren (16-27 jaar) voor een half jaar bij verschillende maatschappelijke organisaties aan de slag voor minimaal vier uur in de week. Het Vrijwillig Traineeship heeft als doel jongeren maatschappelijk te betrekken en te motiveren om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast worden ze gestimuleerd zich tijdens het Traineeship te ontwikkelen. Een ander doel is het jongerenproof maken van de maatschappelijke organisaties. Een mooie uitdaging!

Hartjes