Duurzaam Diverz
Welzijn en duurzaamheid
Ook in 2021 was duurzaamheid een belangrijk thema bij Diverz. Duurzaamheid betekent dat we bij al onze activiteiten en bedrijfsvoering rekening houden met de impact op mensen en de aarde. Nu en in de toekomst, zodat we op een prettige manier kunnen samenleven. Welzijn en duurzaamheid hebben dus alles met elkaar te maken.
We laten dat zien in onze wijklocaties, zoals het zichtbaar afval scheiden, de moestuinen, de eigen kippen bij Xiejezo, het terugdringen van plastic, energie en papierverbruik. En door de KRACHTpunten in Xiejezo, Hart van Meerdervoort en Kubiek.
De sociale energietransitie
Over het klimaat, de CO2 uitstoot en de energietransitie is veel te doen. Diverz ziet de energietransitie als een sociaal vraagstuk en niet alleen maar als technisch. In onze whitepaper en onze video leggen we dat graag uit. Ook landelijk zijn we koploper en werken we samen met Sociaal Werk Nederland, Krachtproef, beroepsvereniging BPSW en Energie+ om kennis en expertise te delen.
In 2021 zijn de workshops ‘energie besparen’ enthousiast ontvangen. Er namen 110 buurtbewoners deel aan de workshops en zij kregen eenvoudige tips om in hun eigen huis aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen. Daardoor gaat de energierekening omlaag en heeft het een direct effect op de energiearmoede. Ook zijn er vrijwillige energiecoaches geworven om bewoners te helpen en te adviseren. In de buurten en bij onze activiteiten brengen onze welzijnsprofessionals regelmatig de energietransitie en duurzaamheid ter sprake. Op laagdrempelige wijze en door uit te gaan van de buurtbewoner. In 2022 zetten we onze aanpak voor het tegengaan van energiearmoede voort.
Een KRACHTpunt als zaadje van bewustwording
Diverz opende in 2021 in drie wijklocaties de zogenaamde krachtpunten met de thema’s duurzaamheid, gezond eten en bewegen. Dit is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van verschillende fondsen. “Je zou een krachtpunt een zaadje van bewustwording kunnen noemen, immers rond de thema’s gezond eten, duurzaamheid en meer bewegen geeft het antwoord op vragen, krijg je tips en zet het je aan het denken. Bovendien biedt het krachtpunt alle ruimte een reactie achter te laten om daarmee weer anderen te inspireren," aldus Yvonne Zuidgeest, directeur-bestuurder van Diverz. (lees hier het volledige persbericht)
De krachtpunten staan midden in de wijklocaties. Buurtbewoners vragen we om mee te denken over de inhoud van de krachtpunten. En elke twee maanden rouleren ze over de locaties. Breng een bezoek aan een krachtpunt en laat je inspireren. Nu in Xiejezo, Hart van Meerdervoort én Kubiek. Ervaar een bezoek aan het krachtpunt als een mogelijkheid om iets van jouw denken en leefstijl te veranderen. Misschien ga jij het straks wel helemaal anders doen!