Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2024
Inhoud
7

Duurzaamheid & Energiebesparing

Terug naar inhoud

 

Van aanpak energiearmoede naar Samen energie besparen

Het jaar 2024 begon met de aftrap van een krachtige samenwerking met Woonkracht10, Trivire, Woningbouwvereniging Heerjansdam en de Gemeente Zwijndrecht om Samen energie te besparen. Door inwoners te betrekken en praktische oplossingen te bieden, zetten we samen stappen naar een duurzamere toekomst.

Lancering met partners van Samen energie besparen

Woningcorporatie Trivire vertelt over het belang van het sociale aspect bij renovaties: "Vanaf 2023 zijn wij druk bezig met de verduurzaming van de woningen aan de Kapiteinflats. Zo maken wij ze energiezuiniger en comfortabeler. Dit betekent dat appartementen in de zomer koeler zijn en warmer in de winter. Opbouwwerker Jacqueline van Gent van Diverz zorgt vooral voor warmte in de wijk. Zij ondersteunde het afgelopen jaar bewoners en organisaties met het opzetten van mooie buurtinitiatieven." 

Dag van de Duurzaamheid in het teken van Samenwerking

Ter ere van de Internationale dag van de Duurzaamheid organiseerde Diverz in wijkcentrum Xiejezo een Duurzaamheidsdag. Tijdens deze dag vol workshops, een duurzame modeshow, informatie over energie besparen, gezonde voeding en een duurzame leefstijl konden bewoners zich laten inspireren en informeren.

De samenwerking met het Voedingscentrum en het Repair Café maakte het extra krachtig. Afvalinzamelaar HVC, woningcorporatie Trivire en project Stad in de Maak waren ook betrokken. Zo gaf HVC voorlichting over afval en de verwerking ervan. Bij Trivire kon men een kijkje nemen in de uitleenschuur voor tuingereedschap en Stad in de Maak zorgde voor de moestuinen voor bewoners.

Voor alle inwoners van Zwijndrecht was het mogelijk om een energiecoach aan huis te krijgen met tips op maat om energie (en geld) te besparen. In heel 2024 werd dit gedaan met 10 vrijwillige energiecoaches en fixers en werden er wel 1796 kleine besparende maatregelen bij bewoners thuis uitgevoerd. 

Jack is zelf ook energiecoach binnen ‘Samen energie besparen’ en komt bij veel mensen in Zwijndrecht thuis.

“Met zo’n huisbezoek probeer ik iemand ook bewust te maken. Want energie besparen kan ook door je gedrag te veranderen. Hoe lang douche je? Laat je de koelkast weleens openstaan? Kan de verwarming een graadje Wil je jouw huis energiezuiniger maken? En weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan gratis advies aan de energiecoaches van Diverz. Jack Abels is sinds 2024 vakmeester bij de welzijnsorganisatie. Vanuit ‘Samen energie besparen’ regelt hij alles voor de energiecoaches aan huis: van materialen tot financiën. “Samen iets betekenen voor de mensen en de wereld vind ik het mooiste aan mijn werk.” lager? Als je een beetje oplet, bespaar je zo € 100 per jaar.”


 

De wijk in met energie advies

Om inwoners zo dicht mogelijk bij hun woning te bereiken, werden er afgelopen jaar diverse wijkacties georganiseerd. Zo was er bijvoorbeeld op zaterdag 18 mei een centraal punt ingericht in de wijk Vogelbuurt. Verschillende energiecoaches waren aanwezig om inwoners te woord te staan. Dit gebeurde aan de hand van het KRACHTpunt. 

In het KRACHTpunt staan voorwerpen en voorbeelden van hulpmiddelen die bij kunnen dragen aan energiebesparing. Bijvoorbeeld een douchewekker, een ledlamp, radiatorfolie of een hygrometer. Het zijn namelijk vaak kleine dingen die mensen zelf kunnen doen om energie te besparen en het is fijn als je meteen kunt laten zien hoe zo’n hulpmiddel eruitziet. Het KRACHTpunt is daarmee een voorlichtingspunt over de energietransitie. Aan de hand van een kopje koffie en het KRACHTpunt ontstonden er goede gesprekken tussen inwoners en de energiecoaches. Mensen kwamen even een kijkje nemen. Energiecoaches werden verschillende keren meegevraagd naar een woning om de woonsituatie ter plekke te bekijken en tips te geven.


 

Aan de slag met Klimaatgesprekken

In 2024 hebben opbouwwerkers André, Ayla, Jacqueline en Jurgen met succes training gevolgd in het op een methodische manier voeren van klimaatgesprekken met bewoners.

Met de praktische methodiek van Stichting Klimaatgesprekken werd ingegaan op de achterliggende klimaat- en gedragspsychologie en verbindende gesprekstechnieken. Hiermee konden ze aan de slag binnen Diverz met het organiseren van een workshopreeks voor buurtgenoten. 

"Wat me is bijgebleven, is dat we op een respectvolle manier met elkaar in gesprek gaan en je onbewust/bewust bij elkaar een zaadje kan planten. Deze 3 daagse bijeenkomst was een zeer confronterende ervaring voor mij, wat betreft mijn voetafdruk op deze planeet. We zijn nu hard bezig met de opbouwwerkers om onze eerste bijeenkomsten voor bewoners vorm te geven," aldus Jacqueline na afloop van de training. 
Klik hier om jouw persoonlijke voetafdruk testen!

De Plantenbieb, een gesprekje over groen

In onze wijklocatie Xiejezo vormt de Plantenbieb dé plek om leuke stekjes uit te wisselen. Maar een plantenbieb is veel meer dan een kast vol stekjes. Het is een laagdrempelige en groene manier om mensen met elkaar te verbinden. In een tijd waarin duurzaamheid en gemeenschapsgevoel steeds belangrijker worden, biedt een plantenbieb bewoners de kans om planten, kennis en verhalen met elkaar te delen.

Het ruilen van stekjes stimuleert niet alleen het hergebruik, maar ook het gesprek. Mensen komen langs om iets te brengen of halen, blijven even hangen, delen tips of raken aan de praat. Zo groeit er niet alleen groen in huis, maar ook verbinding in de wijk.

Daarnaast draagt een plantenbieb bij aan bewustwording rondom natuur, verzorging en ontspanning. Voor jong en oud, met of zonder groene vingers, is het een eenvoudige manier om iets nieuws te proberen en bij te dragen aan een mooiere, gezondere leefomgeving.
Hartjes