Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2022
Inhoud
7

Duurzaam Diverz

Terug naar inhoud

Koploper in de aanpak tegen energiearmoede

Diverz zet zich al langere tijd in op het thema duurzaamheid samen met vrijwilligers en bewoners. Duurzaamheid betekent dat we bij al onze activiteiten en bedrijfsvoering rekening houden met de impact op mensen en de aarde. Nu en in de toekomst, zodat we op een prettige manier kunnen samenleven. Welzijn en duurzaamheid hebben dus alles met elkaar te maken.

Diverz ziet specifiek de energietransitie als een sociaal vraagstuk en niet alleen maar als technisch. In onze whitepaper en onze video leggen we dat graag uit. Ook landelijk zijn we koploper en werken we samen met Sociaal Werk Nederland, Krachtproef, beroepsvereniging BPSW en Energie+ om kennis en expertise te delen. 

Bekijk hier de video ‘De kracht van mensen in de energietransitie’ en download de whitepaper

Aanpak energiearmoede 

Echter is in 2022 de noodzaak om duurzamer te leven in versnelling geraakt door de stijgende (energie)prijzen. Dit raakte ook veel inwoners van Zwijndrecht. Daarom hebben we hier uitgebreid op ingezet met het Energiespreekuur, de FIXbrigade en Energiecoaches. En hebben we in de koude maanden onze deuren extra wijd open om bewoners een warm plekje te bieden.

Dat bezoek heeft mij heel wat informatie opgeleverd en het heeft mij bewust gemaakt hoe het ook anders kan,' aldus Frieda over het bezoek van de FIXbrigade

Leo van Diggelen is één van de FIXers die deel uitmaakt van de FIXbrigade. “Ik ben eigenlijk FIXer en energiecoach tegelijk”, legt hij uit. “Regelmatig word ik door mensen thuis uitgenodigd om advies te geven over hun verbruik. Samen kijken wij dan hoe het energieverbruik omlaag zou kunnen. Standaard neem ik bij een bezoek altijd de nodige energiebesparende materialen mee, denk aan tochtstrippen, klein isolatiemateriaal, een brievenbusborstel en LED-lampen natuurlijk. Ter plekke fix ik dan de nodige aanpassingen die direct besparingen opleveren”. Lees hier verder...

Een warm welkom bij Diverz

Massaal zetten we in 2022 de verwarming lager om zo te besparen op de energiekosten. Ook in Zwijndrecht merkten we dat er mensen waren die hierdoor in de kou zaten. Het was dan ook vanzelfsprekend dat we onze wijklocaties beschikbaar stelden om even op te warmen en wat steun en gezelligheid op te zoeken. Zo werkten we samen met het initiatief Heat and Eat, dat zich inzet voor mensen die het even minder hebben om niet hongerig en alleen thuis te hoeven blijven. Ook sloten we aan bij het Leger des Heils dat overal in het land 'Warme Kamers' opende en afgelopen winter een groot succes was. 

'Onze deuren staan open voor iedereen,' aldus Toon beheerder bij Xiejezo

Gi-ga-groen met de kids bij Kubiek

In het thema van de Kinderboekenweek 2022 zijn we in samenwerking met Bezoekerscentrum 't Weetpunt in oktober met de kids van de kidsclub op ontdekking gegaan. Samen met kinderen tussen de 8 - 12 jaar doken we in het thema: Planten op reis.

Het was een mooie leerzame middag waar is geknutseld met droogbloemen en er werd op speelse wijze allerlei wetenswaardigheden over zaden en bloemen verteld.

Hartjes