Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2023
Inhoud
6

Specials

Terug naar inhoud


5-jarig jubileum Diverz

Het jaar 2023 begon feestelijk met het 5-jarig jubileum van Diverz, sinds de fusie in 2018 tussen SWOZ en Diverz. Samen met alle professionals, vrijwilligers en bewoners hebben we hier feestelijk bij stilgestaan. Zo werd er getrakteerd op alle wijklocaties, hebben de professionals een spannend spel gespeeld door heel Zwijndrecht én vond er bijeenkomst plaats voor alle samenwerkingspartners. 

Hoe reageer jij als je spontaan wordt gevraagd om mee te koken? Dat had alles te maken met het vieren van onze mijlpaal: Samenwerken & eten verbindt. Dat ervaar je alleen door mee te doen.
Bekijk hier alle mijlpalen die werden gevierd tijdens de jubileumviering
Aradhana Girjasing, Sociaal Cultureel Werker bij Diverz, zag het nieuws over de aardbeving die ondenkbaar veel slachtoffers in Turkije en Syrië maakte en schoot gelijk in de actiemodus. Na het zien van de eerste beelden op maandag 6 februari, kreeg zij deze niet van haar netvlies en stuurde ze half 8 ’s ochtends de directeur-bestuurder van Diverz een berichtje ‘Sorry dat ik zo vroeg stoor, maar ik heb erg slecht geslapen door de situatie in Turkije & Syrië. Ik vroeg me af of we iets kunnen doen’. En toen ging de bal snel aan het rollen. 

RTL Nieuws pikte de bakactie van Diverz direct op en maakte verslag:

Bekijk de video van RTL Nieuws hier

Het Festival van Woorden: samen leren we de Nederlandse taal

Afgelopen voorjaar startten we in Zwijndrecht met verschillende workshops het Festival van Woorden. 

Zo was er een succesvolle sessie 'Zing Nederlands met me' die druk werd bezocht door een groep enthousiaste mensen uit Turkije, Oekraïne en Brazilië. Ook waren er twee vrijwillige taaldocenten aanwezig.

Iedereen die kennis wilde maken met de Nederlands taal was van harte welkom. In samenwerking met Cultureel Centrum Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht hebben we bewoners op deze laagdrempelige manier echt kunnen laten meedoen.

Spoken Word artiest Elten Kiene had voor jongeren een speciale oproep:

Het Festival van Woorden bracht mensen en culturen bij elkaar

Het Festival van Woorden werd in september afgesloten met een eindevent in Spektakel Zwijndrecht. Het festival bood een middag vol plezier met muziek, zang en dans. Daarnaast was het heel leerzaam met boeken over de Nederlandse taal en informatie over taallessen van Diverz en Bibliotheek AanZet.

Na de opening door artiest Elten Kiene volgde een optreden Spoken Word van Elten. Met zijn krachtige woorden wist hij het publiek te raken en te inspireren. Daarnaast was er ook een korte workshopachtig optreden "Zing Nederlands met me", waarbij een zangdocent het publiek begeleidde bij het zingen van Nederlandse liedjes. Samen werd er uit volle borst gezongen en veroorzaakte een geweldige sfeer van samenhorigheid. Als kers op de taart was er een optreden van Ersoy Demir, een getalenteerde volkszanger. Hij bracht Nederlandse en Turkse muziek ten gehore.

Tijdens het festival werden er ook heerlijke hapjes gemaakt en door vrijwilligers van de wijkkeuken geserveerd. Het Festival van Woorden bracht mensen van verschillende culturen bij elkaar.

Diverz neemt deel aan de werkplaats Sociaal Domein voor verdere professionalisering en kennisdeling

Diverz is partner in de Projectteams 2023-2026 van werkplaats Sociaal Domein. Dat bestaat uit een samenwerkingsverband tussen hogescholen, zorg- en welzijnsinstellingen, gemeenten en vaak ook cliëntenorganisaties en kennisinstellingen.

Samen bepalen en voeren zij een regionale kennis- en ontwikkelagenda uit, om vraagstukken in het sociaal domein te verbeteren. Zo werd in Zwijndrecht het startsein gegeven bij de wijklocatie Xiejezo voor de projecten:
- Onbegrepen gedrag
- Armoede en inclusie
- Samenlevingsopbouw en mentale kwetsbaarheid.

Elke agenda heeft zijn eigen regionale karakter en kleur. Naast de regionale agenda werken de Werkplaatsen gezamenlijk aan een aantal landelijke thema’s om kennis uit te wisselen en verder te professionaliseren.

"Ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn," vertelt een buurtbewoner tijdens Coming-out dag.

We vieren de kracht van diversiteit

Dat deden we tijdens de Pride Month. Tijdens deze maand staat de wereld stil bij het begin van de Stonewall Riots op 28 juni 1969. Dit baanbrekende protest was het begin van een tijdperk waarin de strijd voor gelijke rechten en acceptatie steeds meer gehoor vindt. Deze protesten worden elk jaar nog herdacht met parades en bijeenkomsten tijdens Pride Month. Bij Diverz zetten we ons het hele jaar door in om een open en inspirerende organisatie te zijn voor iedereen in Zwijndrecht.

Dit is wat we daarvoor doen:
๐ŸŒˆ Ieder jaar wordt tijdens Coming-outdag bij Diverz op allerlei creatieve manieren bewust stilgestaan bij wat het betekent om echt jezelf te kunnen zijn
๐ŸŒˆ We zijn ruim 3 jaar trotse houder van het Roze Loper Keurmerk
๐ŸŒˆ We organiseren elke maand een activiteit voor de Roze ouderen
๐ŸŒˆ We werken hard aan de opzet van een activiteit voor de jongeren uit de LHBTIQ+ community
๐ŸŒˆ En in 2023 was er voor alle professionals weer een interne sessie over diversiteit en inclusiviteit met een focus op de LHBTIQ+ community.

Coming-out dag 2023: Iedereen mocht over de roze loper, kreeg roze koeken en ging het gesprek aan over dit thema. Bezoekers konden kaartjes invullen en dat leverde uitspraken op zoals: "Ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn".

Hartjes