Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2023
Inhoud
7

Gezonde leefstijl

Terug naar inhoud

KRACHTpunt 'Gezond eten' maakt buurtbewoners bewust 

In wijkcentrum Xiejezo stond afgelopen jaar het KRACHTpunt 'Gezond eten' met deze keer het thema 'Suikergebruik'. Deelnemers aan de naailes, wijkkeuken en vrouweninloop werden gevraagd naar hun favoriete drankje zonder suiker. Zo vertelde een deelnemer over haar diabetes en liet zien hoe zij haar suikerwaarde kan aflezen. Met het suikerklontjes-raadspelletje kon men daadwerkelijk zien hoeveel suiker een product bevat en kon samen gezocht worden naar een gezonder alternatief. 

"Ik doe mee omdat ik graag wil afvallen en gezonder wil leven," vertelt één van de deelnemers aan de Suikerchallenge.

Nationale Suikerchallenge doen we samen met inwoners van Zwijndrecht

In samenwerking met Diabetesfonds is het initiatief gestart om zowel met buurtbewoners als medewerkers van Diverz te werken aan een gezonde leefstijl. Dit in de vorm van de Nationale Suiker Challenge. De Nationale Suiker Challenge richt zich op 7 dagen gezond eten en drinken zonder (toegevoegde) suikers. Een doelstelling waarmee we bewustwording en verandering in eetpatronen willen stimuleren. Bijna de helft van alle medewerkers van Diverz deed mee aan de Suikerchallenge en onze vrijwilligers werden ook enthousiast.

In gesprek met bewoners
In wijklocatie Xiejezo werd onder begeleiding van onze sociaal cultureel werkers een start gemaakt om met bewoners te bekijken hoe doelgroepen met een taalbarrière en soms minder digitaal vaardig, toch bereikt konden worden. Diëtiste Kim Brouwers van Diabetes Fonds ging in gesprek met een groep vrouwen aan de hand van een 'kletspot' met vragen en stellingen. De deelnemers deelden in een veilige sfeer en alle openheid wat men al wist en ervaart als het gaat om snelle suikers en diabetes type 2. Een ook hoe een een suikerdip wordt opgelost met een vaak meer ongezonde keuze.

Een uitspraak van één van de vrouwen deze ochtend: "Eerst word ik gelukkig, en daarna niet meer". Dit klopt omdat de energie kort maar snel toeneemt en daarna volgt een suikerdip.

Weer plezier en kleur met ‘Welzijn op Recept’

"In overleg met de welzijnscoach van Diverz kwamen wij uit op cognitieve fitness, een activiteit waar mijn moeder nu iedere donderdagochtend in wijkcentrum Xiejezo met heel veel plezier aan deelneemt," vertelt Thea, dochter van Henk en Hennie. Hennie glimlacht ondertussen, “ik vind het fijn daar”, zegt zij, “we zijn met een hele leuke groep en ze helpen mij bij alles. We doen daar van alles om goed te blijven bewegen en er zijn veel oefeningen om je geheugen te trainen, zodat je dingen niet zo snel vergeet”. “En natuurlijk ben ik de chauffeur van dienst”, vult Henk enthousiast aan, “ik breng en haal Hennie op en af en toe blijf ik even koffiedrinken om een praatje te maken met de dames die daar komen. Ik zie dat Hennie opgenomen is in de groep, dat geeft mij een goed gevoel. Ja, ik kan gerust zeggen dat de cognitieve fitness van Diverz net dat extra stukje plezier en kleur geeft aan ons leven."

Lees hier het hele interview met Thea en haar ouders Henk en Hennie

Meer plantaardig en minder vlees

Zo luidde niet alleen het KRACHTpunt 'Gezond eten' bij de entree van wijklocatie Kubiek, maar zo werd er ook gekookt. Vanaf september besteedden we in onze wijkcentra aandacht aan de eiwittransitie. Met de “eiwittransitie” wordt de overgang naar meer plantaardige eiwitten bedoeld. Dat kan op vele manieren, bijvoorbeeld door tijdens een barbecue andere gerechten te serveren zoals een courgettetaartje en een plaattaart met rode biet en snijbiet. Met dank aan de Groenten van Cors voor het leveren van de groentes!

Hoogtepunt was het serveren van een krekelburger tijdens de barbecue met vrijwilligers! 

Eind november kookte Ad van Wingerden, vrijwilliger bij Diverz, voor en met de dames van de vrijdagochtend hobbyclub een overheerlijke linzensoep. Ad is werkzaam bij ProVeg Nederland, welke zich internationaal inzet voor halvering van de consumptie van dieren in 2040. De dames raakten door de uitleg van Ad en het KRACHTpunt geïnteresseerd in "meer plantaardig en minder vlees". Om die reden was er naast de lunch ook nog een smakelijke proeverij van vleesvervangers.

Meer bewegen staat centraal bij de kidsclub

"Hoe blijf jij in beweging?" vraagt onze jongerenwerker Najim aan de kids van de kidsclub in Hart van Meerdervoort. "En ben je je er van bewust dat je door taken in het huis ook in beweging kan blijven, en dat je daarmee zelfs calorieën verbrand? Denk hierbij aan taken als stofzuigen, het gras maaien en traplopen." Het KRACHTpunt Bewegen helpt de kinderen om echt te zien wat Najim precies bedoelt. 

De jongerenwerkers van Diverz hebben met de kinderen gesproken over hoe zij, naast sporten en gym op school, thuis in beweging blijven door bijvoorbeeld te helpen met koken, het vuilnis buiten te zetten of te planken. De kids schreven ook zelf ideeën op:

Doe mee met de stofzuiger challenge!

Het KRACHTpunt Meer Bewegen zet aan om van huishoudelijke klusjes een sport te maken. Werken aan een gezonde leefstijl kan heel dichtbij huis met de stofzuiger challenge.

Hartjes