Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2023
Inhoud
2

Kinderen & Jongeren

Terug naar inhoud

 

Een zomer om nooit te vergeten

Dat hadden 30 kinderen uit Zwijndrecht die op maandag 10 juli in 4 busjes samen met 10 professionele begeleiders vertrokken naar het jeugdkamp van Diverz. Voor het tweede jaar op rij was het kamp in Stroe in Gelderland.

Een paar weken voor vertrek was er de informatieavond, waarop iedereen kennis kon maken met elkaar. Alle kinderen zijn erbij, maar ook alle ouders. De voorpret begon al en alle praktische zaken, zoals een inpaklijst, werden besproken. Zo kon iedereen met een gevoel van veiligheid en vertrouwen toeleven naar het jeugdkamp.

Lees hier verder

Jonge mantelzorgers ontdekken hun talenten 


Tijdens het uitje naar de Efteling werd een vertrouwensband opgebouwd

“Ik kook heel graag,” vertelde één van de jonge mantelzorgers tijdens het uitje naar de Efteling. “Voor mijn grote familie en voor mijn zieke moeder.” In de drukke rij van een attractie complimenteerde onze jongerenwerker deze jonge dame over het feit dat ze op deze leeftijd al zelfstandig kan koken. De jongerenwerker, die ook van koken houdt, vond een gedeelde interesse en kon daarmee een vertrouwensband opbouwen met het meisje. Het meisje ging verder: “Ik vind het jammer dat ik niet eerder de keuze heb gemaakt om iets met koken te doen.” Onze jongerenwerker vertelde haar dat het ook lastig is om op een jonge leeftijd te beslissen over wat je wilt doen later. En dat het ook goed is om te weten wat je niet leuk vindt, stelde haar gerust. De bevestiging dat zij nu wel goed weet wat ze leuk vindt, deed haar goed. Zij is nu nóg meer gemotiveerd om haar school af te maken en daarna te kiezen voor een opleiding op de koksschool. Samen talenten ontdekken en ontwikkelen, dat maakt het jongerenwerk zo krachtig.

"Helaas zien we het aantal gezinnen en jongeren met geldproblemen toenemen. Zwijndrecht is de eerste gemeente in Nederland met een financieel jongerenwerker. Daar ben ik trots op, want we zien dat het werkt." aldus Wethouder Tycho Jansen.
Tijdens mijn werkzaamheden als jongerenwerker merkte ik dat er behoefte was aan een 'tool' om laagdrempelig het gesprek aan te gaan over geld', vertelt Michel Weening.

Geldpraat doorbreekt taboes

'Geldpraat' is een kaartspel ontwikkeld door Diverz. De set bestaat uit 40 kaarten met verschillende actuele vragen en dilemma's die met het thema geld te maken hebben. De vragen en dilemma's zijn gebaseerd op de leerdoelen van het Nibud en de ervaringen van het financieel jongerenwerk. Omdat jongerenwerkers en andere jeugd-professionals interesse toonden in deze werkwijze, is het spel in 2023 beschikbaar gemaakt voor externe professionals. Wethouder Tycho Jansen nam afgelopen najaar dit spel feestelijk in ontvangst.

De meidenhuiskamer in ‘t Klankbord

“Ik ga heel vaak naar ‘t Klankbord. Ik vind het erg leuk, omdat ik hier lekker mezelf kan zijn. Ik ga soms ook naar de inloop op dinsdag, maar eigenlijk vooral vrijdag naar de meidenmiddag. Dan doen we vaak activiteiten en kom ik met mijn vriendinnen. Als ik een goed cijfer heb op school, laat ik die aan de jongerenwerkers zien en dat vind ik erg leuk om te doen. Je verveelt je iets minder dan thuis en dan kunnen we gewoon kletsen en je bent even lekker met je vrienden. Dat is gewoon heel erg fijn.”

Duygu deed mee aan het Vrijwillig Traineeship

"In mijn examenjaar dacht ik al langer aan het doen van vrijwilligerswerk. Helaas moest ik stoppen met mijn vervolgstudie, die was toch niet helemaal passend. Ik wilde mijn tijd wel nuttig besteden en heb me daarom aangemeld voor het Vrijwillig Traineeship. Bij de bibliotheek kwam ik de flyer tegen van Diverz. Mijn interesse ging vooral uit naar mensen helpen met de Nederlandse taal."

"Bij de wijklocatie Hart van Meerdervoort ben ik, onder begeleiding van sociaal cultureel werker Aysegül, aan de slag gegaan. Het leuke eraan was dat ik zowel een bijdrage kon leveren aan de inhoud als aan de organisatie van de taallessen. Het belangrijkste doel om mee te doen aan het Vrijwillig Traineeship was om mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij en mensen echt te kunnen helpen. Tijdens mijn werk heb ik het niveau van de bewoners zien groeien en daarmee ook het enthousiasme bij de mensen. Op dit moment ben ik nog steeds betrokken bij Diverz en krijgt mijn Vrijwillig Traineeship een vervolg in het project Taalmaatjes. Ik kijk erg uit naar deze nieuwe ervaring!"

Een geheel verzorgde kooksworkshop voor jonge mantelzorgers

Op 28 september 2023 werd in samenwerking met MEE Mantelzorg en restaurant Best by Q een wel heel bijzonder menu klaargemaakt. Namelijk voor en door jongemantelzorgers onder leiding van chefkok Jesper. Samen hebben de jongeren ontzettend veel geleerd van elkaar en van de chefkok en genoten ze van de lunch. 

Een warme groet voor bewoners tijdens de feestdagen

Afgelopen winter hebben ruim 60 bewoners in de wijk Kort Ambacht heel bijzondere post ontvangen. Post van alle kinderen die wekelijks deelnemen aan de kidsclub bij wijklocatie Hart van Meerdervoort. De kaarten werden mooi versierd en beschreven met een warme groet. Want hoe je je feestdagen ook viert, iedereen verdient een warme tijd. Dit was één van de speciale winteractiviteiten van Diverz die ieder jaar worden uitgevoerd samen met bewoners, vrijwilligers, professionals en dus ook met de kinderen uit Zwijndrecht. 

 

Hartjes