Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2023
Inhoud
3

Volwassenen

Terug naar inhoud

 

Internationale Vrouwendag een groot succes

Tijdens Internationale Vrouwendag 2023 waren ruim 60 vrouwen aanwezig in onze wijklocatie Hart van Meerdervoort. Met de insteek “steun en troost”, in verband met de situatie in Turkije, Syrië, Oekraïne en Iran werden vrouwen bijeen gebracht. Vele aanwezige vrouwen waren direct of indirect geraakt door deze situatie.

Alle dames hadden eten meegenomen en het was heerlijk alle hapjes uit de verschillende culturen bij elkaar te zien en te proeven. Tijdens deze avond was er een loterij en werd de vrouwen een ontspannen stoelmassage aangeboden. Gesprekken verdiepten met de “babbelblik voor sterke vrouwen” vol dilemma’s en stellingen. Een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. En op de vraag “Dans je graag?” werd volmondig “Ja” geantwoord. Al gauw ontstond er een ware dansvloer.

Diverz vindt het belangrijk vrouwen in hun kracht te zetten en hen de kans te bieden zichzelf te ontwikkelen. En dat kan niet zonder een sterk sociaal netwerk. Als dat netwerk een grote diversiteit heeft, kan men zich nog beter ontwikkelen doordat verschillende perspectieven en ideeën bijdragen een aan brede kijk op de wereld. Dat gunnen we iedere vrouw. 

Samen de vrijheid vieren is belangrijk en dat deden we met een vrijheidsmaaltijd op meerdere wijklocaties.

In Xiejezo werd door vrijwilligers Thirsa en Gülcan een heerlijke maïs-/zoete aardappelsoep bereid voor bewoners. Verder werden er foto's getoond, muziek geluisterd en werd de kennis getest d.m.v. de leerzame bevrijdingsdag-quiz. De gesprekskaartjes leverden mooie gesprekken op en ieders mening kon vrijuit geuit worden. Dat is samen de vrijheid vieren.

"De moedergroep betekent voor mij ontspannen, lachen en samen met mijn kinderen ons een beetje thuis voelen."

Zahra staat aan het roer van de moedergroep

“Onze moedergroep bestaat nu twee jaar”, vertelt Zahra, “de dames noemen het De MOP, wat zoveel betekent als Moeders Ontmoetings Plek. Vanaf het begin is het doel geweest om vrouwen uit diverse culturen kennis met elkaar te laten maken, maar al snel bleek de moedergroep vooral een uitlaatklep voor hen te zijn”, legt ze uit, “naast ontmoeting en gezelligheid is er ruimte voor hun vragen en zijn de moeders elkaar tot steun”. 

Lees hier het hele interview met Zahra en andere moeders

Proeven van de wijkkeuken op het Noordparkfestival 

Eten verbindt, dat blijkt wel uit de wekelijks druk bezochte wijkkeukens van Diverz op meerdere locaties. Om nog meer bewoners kennis te laten maken met onze wijkkeuken, hebben we deelgenomen aan dé kunst- en cultuurmarkt van Zwijndrecht, het Noordparkfestival. Onze wijkkeuken barst van de culturele diversiteit. In vrijwilligers die graag koken, in bezoekers die graag mee eten en de maaltijden zijn erg gezond en kleurrijk. Dat kon je wel proeven bij onze stand op het festival. 

Een spetterende zomer dichtbij huis

Voor een gezellige zomer hoef je niet ver te reizen. Bij Diverz werden afgelopen zomer allerlei zomeractiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo werd het zomerprogramma bij wijklocatie Xiejezo afgetrapt met een Hollands tintje. Er werd Hollandse muziek gedraaid en werden er oranje mocktails uitgedeeld. En de smakelijke appeltaart werd bereid door de cliënten van Gemiva. 

Burendag 2023 met nieuwe gezichten

Vanuit de wijklocaties De Nederburgh en Kubiek organiseerde Diverz samen met professionals en vrijwilligers deze dag. Burendag gaat over elkaar ontmoeten, beter leren kennen en op die manier een leuke en sociale wijk worden en blijven.

Op beide wijklocaties konden bezoekers genieten van een ware linzensoep proeverij. Bij Diverz is het thema ‘gezond eten’ vaker het gesprek van de dag. Door middel van de KRACHTpunten, te bezoeken op 3 wijklocaties, bespreken wij met bewoners hoe zij gezond(er) kunnen eten.

Een KRACHTpunt is echt een conversation piece, het brengt een gesprek op gang met inwoners. Een unieke manier om bewoners op laagdrempelige en interactieve wijze te betrekken bij belangrijke actuele thema's; gezond eten, bewegen en duurzaamheid. 

Lees hier verder over Burendag 2023

Samira leert van anderen bij de vrouwengroep Kubiek

"Jullie zijn allemaal heel vriendelijk en aardig voor mij. Ik ben jullie zeer dankbaar omdat jullie de moeite nemen om mij te helpen en omdat jullie geduldig naar mijn verhaal luisteren. Ik voel me hierdoor ondersteund. Mijn slechte Nederlands houdt mij niet tegen in deze groep. Ik kan mijn mening uiten en gehoord worden. Als ik het moeilijk vind, kan ik makkelijk naar mijn eigen taal schakelen en praten. Ik voel me betrokken bij discussies over van alles. In deze groep leer ik elke keer nieuwe woorden. Ik kan praten en oefenen wat ik in andere taalprogramma's heb geleerd. Ook leer ik nieuwe informatie door ervaringen van anderen.”

Hartjes