Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2022
Inhoud
3

Volwassenen

Terug naar inhoud


Een wijklocatie die bruist

“Het moet begin februari geweest zijn dat Jan Westhoff, opbouwwerker bij Diverz, zomaar bij ons voor de deur stond,” blikt Willy, vrijwilliger bij Diverz, nog even terug. “Hij fietste door de wijk om met bewoners in gesprek te raken. Tijdens die gesprekken werd het idee geboren om meer leven in de wijk te brengen. Nog geen maand later zijn wij met een groep bewoners in ’t Klankbord diverse activiteiten gestart. En kijk nu eens hoeveel van ons zich inmiddels wekelijks inzetten voor een stukje gezelligheid en saamhorigheid in onze wijk”.

’t Klankbord heeft haar functie terug. Er is hier alle ruimte om op adem te komen en je talenten te ontdekken. Wij nemen hier de tijd voor elkaar en voor je het weet voelt ’t Klankbord als je huiskamer, aldus Stephan van de tuingroep.

Samen breien voor een goed doel

“Iedere dinsdagochtend ontmoeten wij elkaar en breien en haken wij de leukste en de mooiste dingen”, legt Willy uit, “denk aan babykleertjes, dekens en truien maar ook sokken. Een paar echte mooie sokken bijvoorbeeld breien wij voor een vaste prijs van 10 euro. De opbrengst van ons brei- en haakwerk komt ten goede aan organisaties en of mensen die dat dat heel goed kunnen gebruiken. Denk dan aan de kledingbank of de vluchtelingen uit Oekraïne en sinds kort ook een kindertehuis in Nepal”.

ANWB AutoMaatje meer dan alleen een vervoersdienst

Wethouder Ronald de Meij gaf afgelopen zomer het startsein voor ANWB AutoMaatje! Diverz coördineert sindsdien deze dienst in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Met ANWB AutoMaatje brengen we vrijwillige chauffeurs en mensen, die minder mobiel zijn en vervoer nodig hebben, bij elkaar.

Elke rit is meer dan vervoer alleen. De vrijwillige chauffeur is een plaatsgenoot met een warm hart en kan bijvoorbeeld iemand naar binnen begeleiden. Elke rit betekent een nieuw sociaal contact.

200ste rit met ANWB AutoMaatje

Op 14 december reed vrijwillige chauffeur Rieneke met deelnemer Marion de 200ste rit van Zwijndrecht naar een revalidatiecentrum in Dordrecht. Een feestelijk moment!

“Ik ben heel blij met AutoMaatje” vertelt Marion enthousiast “Hierdoor hoef ik niet steeds een beroep te doen op mijn buren. Het is betrouwbaar en gemakkelijk te regelen en je voert ook nog eens een leuk gesprek met de chauffeur.” Rieneke voegt daar aan toe: “Het is een makkelijke manier om iets voor een ander te betekenen, je hebt alleen een auto en wat tijd nodig. Inmiddels heb ik verschillende mensen vervoerd, sommigen daarvan al meerdere keren. Vanuit Diverz worden de ritten goed geregeld. Van tevoren geef je aan welke dagen je beschikbaar bent. Er wordt gebeld of je een rit kan doen. Zo ja, dan volgt alle nodige informatie per e-mail en telefoon.”

Burendag 2022 was nog nooit zo nat!

Het slechte weer mocht de pret niet drukken. Alle deelnemende buren verplaatsten zich naar binnen bij onze wijklocatie Kubiek. Jong en oud konden we dan ook verwelkomen onder het genot van een kopje koffie. Deze dag stond helemaal in het teken van elkaar beter leren kennen, naar elkaar luisteren maar ook oud Hollandse spelletjes spelen en natuurlijk leuke prijzen winnen met een ware buurt-bingo. 

Ik heb moeite om mijn huis uit te gaan, maar voor dit praatuurtje lukt het mij vaak wel.

Een beweeggroep met echte gesprekken

Toen de sportgroep voor volwassenen in Xiejezo stopte, nam één van de vrijwilligers het initiatief om samen met een sociaal cultureel werker te bekijken waar nu echt behoefte aan was onder vrouwen. En wat bleek, er was meer behoefte aan het gesprek dan aan intensief bewegen. Daarom is er in het voorjaar een beweeggroep gestart in een nieuw jasje. Het bewegen gebeurt nog steeds, maar het gesprek staat voorop. En omdat de groep heel multicultureel is, wordt er direct gewerkt aan de taalontwikkeling. Het mooie is dat niet alleen de vrijwilliger gespreksthema’s aandraagt, de vrouwen doen dit zelf ook en dan ontstaan spontaan de mooiste gesprekken.

Hartjes