Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2022
Inhoud
4

Ouderen

Terug naar inhoud

 

De oudere Zwijndrechtenaar

In 2022 hebben we 29,3% van de ouderen van 75 jaar en ouder bereikt in Zwijndrecht middels onze maaltijdendienst, klussendienst en alarmering, maar ook tijdens het energiespreekuur. Natuurlijk hoef je geen 75+ te zijn om gebruik te mogen maken van die diensten. Ook zien we de oudere Zwijndrechtenaar terug in de wijkgebouwen. Bijvoorbeeld bij de wijkkeuken, een training, maar natuurlijk ook als actieve vrijwilliger. Onze ouderenadviseurs werken in het Vivera Sociaal Wijkteam en brengen huisbezoeken bij ouderen in Zwijndrecht.

High tea Diensten Wonen met Zorg

De feestdagen in december zijn dagen waar veel mensen naar uitkijken. Voor mantelzorgers zijn deze dagen vaak ook extra zwaar. Dit kan zijn omdat zij extra moeten zorgen of juist iemand extra missen. Daarom was het fijn om afgelopen jaar vlak voor de feestdagen, in samenwerking met Swinhove, samen met mantelzorgers te kunnen genieten van een high tea. Er was ruimte om verhalen en ervaringen te delen of gewoon te luisteren en ontspannen.

Korenavond betekent altijd volle bak

Bijna iedere maand organiseert Diverz in samenwerking met een groep actieve bewoners de zogeheten korenavond. Een avond vol zang en muziek, waar hardop meegezongen mag worden. De verschillende shantykoren wisselen elkaar graag af en iedereen kijkt altijd uit naar dit feestelijk samenzijn.

“Dit is typisch een activiteit voor ouderen”, legt Michael als beheerder van Hart van Meerdervoort uit, “een activiteit die prima past bij het gedachtengoed van Diverz, er zijn voor mensen van nul tot honderd”. Dan klinkt de shanty, ‘Oh, laat ons zingen het zeemanslied’ en ‘My Bonnie lies over the ocean, My Bonnie lies over the sea, Yeah, bring back my Bonnie to me’. Als ondertussen door vrijwilligers van de beheergroep hapjes en drankjes worden rondgebracht, zingt, roept en klapt de zaal. ‘Mooi is de liefde vanavond, mooi is de liefde vannacht’, klinkt het meerstemmig. “Ja, in Hart van Meerdervoort komen wij graag”, vertelt koordirigent Johan Cambach, “de gastvrijheid is hier heel bijzonder en het publiek is fantastisch, het zingt zo heerlijk mee”.     

Lees hier het hele artikel: Dan klinkt de shanty

Diverz ontvangt certificaat Samen dementievriendelijk 

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe. Het is de verwachting dat 1 op de 5 mensen met deze ziekte te maken zal krijgen. Diverz maakt zich hard voor deze groep door de kennis in huis te hebben met betrekking tot het herkennen van en omgaan met dementie. Onze professionals en een groot aantal vrijwilligers zet zich blijvend in voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hiervoor zijn zij getraind, zodat wij signalen van dementie herkennen en een makkelijke omgang hebben met mensen met dementie.

De heer Slob, voorzitter van de regionale afdeling Drechtsteden en Alblasserwaard van Alzheimer Nederland, overhandigde dit certificaat aan Diverz. In samenwerking met Samen dementievriendelijk organiseren we regelmatig de training GOED omgaan met dementie in Zwijndrecht.

Hij belde en zei: “ik ben weer verliefd”

Roze 50+ ontmoeten elkaar 

Na het overlijden van zijn partner kwam Bertus in Zwijndrecht te wonen. “Al snel vond hij de weg naar de vrijdagmiddagontmoeting voor de roze 50-plussers”, vertelt Bep, nicht van Bertus.

Het bleek voor Bertus een schot in de roos”, vertelt Bep. “Ik zal je vertellen, die vrijdagmiddagen waren voor hem momenten om zichzelf te kunnen zijn. Hij voelde zich daar hartstikke welkom, hij kon immers vrij onder lotgenoten over zijn gevoelens en gedachten praten. Wat was ik blij toen hij mij op een avond belde en zei, “ik ben weer verliefd”. In Gilbert had hij een nieuwe vriendschap gevonden”, zegt Bep glimlachend.

Xiejezo eerste wijklocatie met certificaat ‘Gezonde Locatie’

Wijkcentrum Xiejezo heeft het certificaat ‘Gezonde Locatie’ van JOGG Teamfit ontvangen. Het certificaat is in december in Xiejezo uitgereikt door wethouder Ronald de Meij. Waar na de uitreiking alle aanwezigen hebben kunnen genieten van een gezonde lunch in de wijkkeuken met het Boerenbord.

Xiejezo heeft het afgelopen jaar 8 challenges voltooid die allemaal te maken hadden met gezondheid. Zo is sinds dit jaar 1/3 van de maaltijden/gerechten bij Xiejezo een gezondere keuze, daarvan is er tenminste één zonder vlees en/of plantaardig. 

Veel oudere Zwijndrechtenaren eten wekelijks bij de wijkkeuken op deze locatie of maken gebruik van de mogelijkheid om iets lekkers te maken of eten tijdens een activiteit. Gezond eten is niet in alle huishoudens even gebruikelijk of betaalbaar. Diverz pakt daarom graag de verantwoordelijkheid om samen met bewoners manieren te vinden om dit toegankelijk te maken voor iedereen.

Hartjes