Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2023
Inhoud
4

Ouderen

Terug naar inhoud

 

De maaltijden van Diverz zijn goed voor mijn gezondheid

“Ik hou van koken, maar op een gegeven moment ging dat niet meer. De klad kwam erin”, vertelt Pia Kock, “de buren om mij heen deden hun best en brachten mij vaak een maaltijd, maar dat lukte ook niet iedere dag”. “Totdat de diëtiste uitkomst bood”, vult buurvrouw en mantelzorger Mariska Hofstede aan, “zij kwam met het idee van de maaltijdservice van Diverz. Zo zijn wij gestart en nu krijgt Pia vijf dagen in de week een warme maaltijd geserveerd”. “Dit is echt de oplossing”, glimlacht Pia, “en het is goed voor mijn gezondheid. Ik kan je vertellen dat er al drie kilootjes bijgekomen zijn”.

Lees hier het hele verhaal van Pia

Lees ook hier het verhaal van Wim van Helden over de maaltijden van Diverz

De koffie ochtend van Magda 

Na heel wat jaren te hebben gewerkt in de gespecialiseerde gezinszorg is Magda sinds 2007 het gezicht van de koffieochtend op de woensdag in De Nederburgh. “De koffieochtend van Magda, zo zou je het wel kunnen noemen”, klinkt het glimlachend uit haar mond, “een koffieochtend met iedere week een wisselend thema dat ik vooraf voorbereid. De mensen vinden het prachtig”, vertelt zij, “terwijl wij met elkaar praten over wat er op tafel komt, speel ik ondertussen een beetje de juf."

"Magda verrast iedere keer weer met een mooi onderwerp dat inwoners aanspreekt. Ze bereidt dat zorgvuldig voor en dat is haar kracht," aldus Natasja, sociaal cultureel werker bij Diverz. 

Diverz, organiseert in samenwerking met Salios en Aafje onder de noemer Diensten bij Wonen met Zorg (kortweg DWZ) in diverse wijklocaties tal van activiteiten voor ouderen. Zo ook in wijkcentrum De Nederburgh waar iedere woensdagochtend ouderen uit de directe omgeving, onder de bezielende leiding van Magda, een heerlijke ontspannen ochtend beleven. 

Mijlpalen met ANWB AutoMaatje 

Het officiële startsein van ANWB AutoMaatje werd gegeven op 30 juni 2022 door wethouder Ronald de Meij en een jaar later zijn er al ruim 750 ritten gereden door enthousiaste vrijwilligers. 

Diverz heeft deze dienst geïnitieerd in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, omdat er veel mensen minder mobiel zijn en niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of moeite hebben met het gebruikmaken van de aanwezige vervoersvoorzieningen. Het gaat daarbij vaak om korte afstanden, zoals een bezoek aan de huisarts, de kapper, winkels of een goede vriend(in). Buiten de Drechtsteden worden regelmatig ritten gereden, ook in het weekend. ANWB AutoMaatje blijkt een schot in de roos voor de veel oudere inwoners. Samen met deelnemers en de vrijwillige chauffeurs werd deze mijlpaal gevierd. 
De 1000ste rit van ANWB AutoMaatje Zwijndrecht vond 1 november 2023 plaats. In het bijzijn van wethouder Ronald de Meij, directeur-bestuurder Yvonne Zuidgeest en Jordy als vrijwillige chauffeur, werd deelneemster Joke voor een rit naar Diverz opgehaald en weer veilig thuisgebracht.
Wethouder Van Die bij gemeente Hendrik-Ido-Ambacht: "Ik feliciteer de vrijwilligers en de deelnemers van AutoMaatje met deze mijlpaal en hoop dat er nog velen volgen.”
De 1000ste rit van ANWB AutoMaatje Hendrik-Ido-Ambacht vond 10 oktober 2023 plaats. Wethouder Van Die feliciteerde Marcel als chauffeur, waarbij Maartje na een middagactiviteit in ontmoetingscentrum Sophiastaete werd opgehaald en veilig thuis werd gebracht.

Personenalarmering geeft gevoel van veiligheid

“Dat het nut van die personenalarmering zich al zo snel zou bewijzen, konden wij vooraf niet bedenken”, zegt Thérèse, dochter van de 84-jarige Tonny Jacobs. “Nou zeker”, vertelt Tonny, “op een ochtend kwam ik te vallen en daar lag ik. Ik kon geen kant meer op. Ik heb direct het knopje van de alarmering ingedrukt waarna een stem op een bandje zei dat er contact gezocht werd. Al snel hoorde ik, ‘dag mevrouw Jacobs, gaat het goed met u?’ Ik vertelde wat er gebeurd was en dat ik verging van de pijn. Mijn kleindochter is toen met de sleutel gekomen en tegelijkertijd is 112 gebeld”, gaat Tonny verder, “het bleek dat ik mijn bekken had gebroken. Na een week in het Ikazia Ziekenhuis en vijf weken revalidatie mocht ik weer naar huis”.

Lees hier het hele verhaal van Tonny Jacobs

De historie heeft deze groep ouderen veel te vertellen

Medewerkers en vrijwilligers van Diverz hebben tijdens de landelijke NLdoet dag een groep ouderen mee op stap genomen naar de Oudheidkamer De Vergulde Swaen van de Historische Vereniging Zwijndrecht. Voor sommige aanwezigen was dit het eerste uitje in lange tijd. Dan voelt het extra goed om iemand een bijzondere dag te bezorgen voor deze buurtwoners, die vaak zelf ook veel weten te vertellen of de historie van Zwijndrecht. 

Hartjes