Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2022
Inhoud
5

Vrijwilligers

Terug naar inhoud

 

Vrijwilligers zijn goud

In 2022 hebben vele vrijwilligers zich wederom verbonden aan Diverz om zo van betekenis te kunnen zijn voor de inwoners van Zwijndrecht. Sommige vrijwilligers hebben hun hulp geboden bij een enkele activiteit en anderen zijn al jaren verbonden en voelen zich helemaal thuis bij een van onze wijklocaties. Iedereen is waardevol en samen met de professionals staan wij iedere dag klaar voor jong en oud. 

Daarom begonnen we het jaar met een groot compliment aan alle vrijwilligers tijdens de Nationale Complimentendag. Bekijk de video:

Lintje voor Koos Polak. Dik verdiend!

Afgelopen zomer is Koos benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwilligerswerk voor Diverz.

Koos Polak (71 jaar) is meestal degene die een vrolijk liedje neuriet tijdens zijn maaltijd-bezorgrondes door Zwijndrecht. Voor de verandering werd Koos zélf lof toegezongen in Spektakel. In de voorgaande weken hebben medewerkers van Diverz hard hun best gedaan om Koos met een smoes richting Spektakel te krijgen voor koffie met een taartje om 'een collega in het zonnetje te zetten'. Toen Koos samen met zijn twee dochters en kleindochters aankwam in Spektakel, bleek hij tot zijn verrassing zelf die collega te zijn en verscheen er een extra gast op de koffie: burgemeester Hein van der Loo met een Koninklijke Onderscheiding. Vanwege zijn verdiensten als vrijwilliger, waaronder al 10 jaar het bezorgen van de maaltijden, is Koos benoemd tot Lid in de Orde van Oranje - Nassau.

Lees hier het artikel van gemeente Zwijndrecht over de onderscheiding van Koos Polak

Zwijndrecht voor Elkaar blijft groeien

Het vrijwilligersplatform Zwijndrecht voor Elkaar brengt dagelijks hulpvragen en -aanbod bij elkaar. Het aantal matches tussen Zwijndrechtenaren die hulp aanbieden en hulp zoeken blijft jaarlijks groeien. Ook toen er extra hulp nodig was bij de komst van vluchtelingen uit Oekraïne werd het platform veelvuldig gebruikt. 

Online Matches

Via jullie website ben ik in contact gekomen met een dame van 87 jaar. Daar ga ik elke dag even heen, kat verzorgen, praatje maken. Ik ben heel erg gelukkig in staat te zijn iemand te helpen, het geeft een dankbaar gevoel, aldus een vrijwilliger.

Zwijndrecht voor Elkaar bestaat 9 jaar

Een mooi moment om terug te blikken en de sociale impact van dit platform voor vrijwilligers in kaart te brengen:

Een zonnige vrijwilligersmarkt

Om (toekomstige) vrijwilligers kennis te laten maken met maatschappelijke organisaties en verenigingen organiseerden we vlak na de zomer dé vrijwilligermarkt van Zwijndrecht. 

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er op een gezellige en vrijblijvende manier kennisgemaakt met elkaar. Iedereen die interesse heeft om vrijwilligerswerk te doen of dit al deed was van harte welkom. Het Norderstedtplein vulde zich al gauw en men kon kennismaken met o.a. Buurtgezinnen, HipHelpt, Bibliotheek AanZet, Kamers met Aandacht, Vereniging de Zonnebloem, Yulius, VluchtelingenWerk, Humanitas, Gemiva, De Vergulde Swaen, Newbees, Repair Café, Schuldhulpmaatje, Opnieuw & Co, St. Floor de Lis en St. Jong Zwijndrechtse Waard. In de week erna zijn de eerste matches al gemaakt. 

Deze vrijwillige trainees maken impact!

Naast dat deze jongeren zich als vrijwilliger inzetten bij een maatschappelijke organisatie in Zwijndrecht kunnen ze nu ook nog levens redden!

In november hebben 14 jongeren, in het kader van het Vrijwillig Traineeship, deelgenomen aan de training Schok & Pomp. Deze training wordt gegeven door geneeskundestudenten van het Erasmus Medisch Centrum. Binnen het project ‘Veilig in zee met MDT’ trainen deze geneeskundestudenten de jongeren in ‘levensreddend handelen (reanimeren en AED gebruik). 

Aan het begin waren een aantal jongeren wat huiverig en vonden zij het best spannend, maar tijdens de training deed iedereen vol enthousiasme mee. Alle jongeren keerden dan ook vol (of met een beetje meer) zelfvertrouwen richting huis. Naast datgene wat de jongeren leerden van de training was het mooi te zien welke verbinding en gesprekken er ontstonden tussen de jongeren die elkaar nog niet kenden. 


 

Het kon weer, een echt vrijwilligersfeest

Waar corona in voorgaande jaren roet in het eten gooide, was het eindelijk weer mogelijk: een vrijwilligersfeest! Alle vrijwilligers van Diverz werden uitgenodigd om in december het feest, in de vorm van een vrijwilligers winterborrel, bij te wonen in Spektakel. 'Als elke vrijwilliger een ster was, werd het nooit meer donker', citeert Yvonne Zuidgeest, directeur-bestuurder van Diverz, wanneer ze haar grote dank uitspreekt aan alle vrijwilligers die dagelijks klaarstaan voor bewoners in Zwijndrecht. Er werd uitgebreid stilgestaan bij alle inzet en hulp van velen, maar er werd ook uitbundig gedanst en gevierd. Enkele vrijwilligers mochten een prijs in ontvangst nemen en iedereen ging naar huis met een warm geschenk. We kijken terug op een mooi feest op deze Nationale Vrijwilligersdag.

Participanten voelen zich gewaardeerd en gezien

In onze wijklocaties zetten ook participanten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zich in. Er zijn volop mogelijkheden om te participeren binnen Diverz. Er wordt altijd per persoon gekeken waar de talenten en interesses liggen. Dan gaan we bekijken wat de beste plek is en wat de doelen zijn waar we met de participant naartoe werken.

Dit heeft Diverz participanten te bieden

Zo helpt Gerard als participant bij het verzorgen van de kippen bij onze wijklocatie Xiejezo. Gerard is ook boegbeeld voor het KRACHTpunt 'Gezond eten', dat in de wijklocatie alles wat met gezonde voeding te maken heeft, bespreekbaar maakt. Naast dit KRACHTpunt zijn er ook andere KRACHTpunten met thema's zoals 'bewegen' en 'duurzaamheid' te vinden op de wijklocaties.
Lees hier meer over de KRACHTpunten.

Hartjes