Ga naar inhoud
Bedrijfsnaam
Jaarverslag 2022
Inhoud
6

Oekraïne

Terug naar inhoud

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, is er in 2022 ook in Zwijndrecht gestart met de opvang van vluchtelingen. Vanuit de gemeente werd Diverz gevraagd te ondersteunen bij het verzorgen van (welzijns)activiteiten en vrijwilligersplatform Zwijndrechtvoorelkaar is ingezet om de vrijwillige inzet te regelen. 

 

De weg vinden
Direct nadat de eerste mensen werden opgevangen, hebben wij het aanbod van Diverz vertaald in het Oekraïens en bij hen kenbaar gemaakt. Onze activiteiten zijn voor iedereen, dus ook voor deze groep. Daarnaast is er een aangepast programma opgesteld en zijn de mensen een aantal keer begeleid van de boot naar de activiteit, met als doel het zelfstandig vinden van de weg in Zwijndrecht. Ook werd het briefadres ingezet, waarbij Diverz als postadres fungeert voor personen zonder vaste verblijfsplaats. 

“Ik was al vanaf het eerste moment begaan met de mensen uit Oekraïne en die verschrikkelijke oorlog daar," vertelt Connie (links), vrijwilliger bij Diverz.
Lees hier het interview met vrijwilligers Nicole en Connie, over hun bijzonder mooie vrijwillige inzet

Activiteitenprogramma
Het vaste activiteitenprogramma van Diverz is ook na de zomer van 2022 op verschillende manieren in het Oekraïens gedeeld met de groep. Bij de taalles op donderdag en de jongereninloop op woensdag in Hart van Meerdervoort is een vaste groep wekelijks trouw van de partij. Wanneer er wordt gevoetbald op vrijdagavond komt er een leuk groepje Oekraïense jongeren die dan veel plezier hebben.

Ook bij de extra activiteiten in 2022 werd deze groep betrokken. Zo waren Diergaarde Blijdorp voor jong en oud én de Graffitworkshop voor jongeren een groot succes. Ook voor het uitje naar het klimbos bij sociale ondernemer Fun Forest Rotterdam hadden Oekraïense kinderen zich opgegeven.

"Mijn kinderen en ik zijn jullie erg dankbaar voor deze reis naar de dierentuin. We vonden het erg leuk, bedankt aan iedereen die heeft geholpen om deze reis te laten gebeuren. Moge God je gezondheid en gemeenschap geven, heel erg bedankt. Ik hoop dat we elkaar weer ontmoeten" Eugene

We doen het samen
Uiteraard deden we de ondersteuning niet alleen, maar werkten we samen met verschillende partijen zoals Fitmakers. Zij hebben goede contacten met de sportverenigingen waardoor jongeren via hen bij de plaatselijke voetbalvereniging zijn gaan voetballen en zo echt mee konden doen in Zwijndrecht.
Prachtig om te zien dat we de gelden van de Vinci Foundation hebben kunnen inzetten voor belangrijke facilitaire middelen, waardoor het leven op het opvangschip en bij de Nehemia kerk net iets prettiger is geworden.
Ook is de financieel jongerenwerker van Diverz bij enkele jongeren betrokken. Dit om hen te ondersteunen bij het zoeken naar financiële middelen, zodat zij de hobby’s die zij in Oekraïne al graag deden, kunnen oppakken in Zwijndrecht.

Een enthousiaste keukenbrigade kookt ‘Borsjtsj’, een traditioneel gerecht uit de Oekraïense keuken

In Hart van Meerdervoort kwamen vorige zomer jongeren bijeen: “Direct bij aankomst hier in Zwijndrecht werd er van alles voor ons georganiseerd”, legt Jima uit, “voetballen, tafeltennissen en knutselen bijvoorbeeld. Tot wij een paar weken geleden plots op het idee kwamen om een keer met elkaar te koken en dan een gerecht uit onze eigen keuken. Juist ook om jullie Nederlanders eens te laten proeven van wat wij lekker vinden”, glimlacht hij. “Dus koken wij ‘Borsjtsj’ vandaag”, vult Lilia aan, “het is een soep, echt traditioneel. Je kan wel zeggen dat het één van de bekendste gerechten uit onze Oekraïense keuken is met als belangrijkste ingrediënten bieten, vleesfond en winterpeen. Wij eten het warm of koud, op alle momenten van de dag en zowel in de zomer als in de winter. ‘Borsjtsj’ geeft je kracht”, zegt Lilia, “en het houdt je gezond”.   

Wij zijn er voor iedereen 

“Toen wij de vraag kregen wat wij voor de Oekraïense jongeren konden betekenen, was de eerste uitdaging hen beter te leren kennen. Hoe lastig de communicatie ook, je hebt steeds één ding voor ogen en dat is het scheppen van een band. Al gauw denk ik daarna in kansen”, vertelt jongerenwerker Najim, “één van die kansen is hen mee te nemen in de bestaande activiteiten voor de jongeren uit de wijk. Dat heet inpassen en samengaan”, gaat hij verder, “ik stimuleer dat en tegelijkertijd monitor ik het proces van acceptatie van elkaar. Vergeet niet dat jongeren die hier al jaren komen zomaar het idee kunnen hebben dat het ineens wordt overgenomen. Dat proces in goede banen leiden, is mijn uitdaging.

Lees hier het hele interview met jongerenwerker Najim
Hartjes